حراج کرسی دانشگاهها به نام دلسوختگان انقلاب
شنبه, ۱۰ خرداد ۱۳۹۳، ۱۲:۳۲ ب.ظ
این بار ترکش عملکرد این دولت بر بدنه جامعه علمی کشور نشست و بنا بر اعلام وزارت علوم بیش از 1270 نفر از مجموع سه هزار دانشجوی بورسیه دکتری که طی سال های 88 تا 92 بدون آزمون در دانشگاه های داخل پذیرش شده اند، شرایط و صلاحیت لازم را نداشته اند و خارج از روال بر صندلی دوره دکترا نشسته و در آینده نزدیک نیز بر کرسی های عنوان هیئت علمی کشور تکیه خواهند زد.
به گزارش ایرنا، معاون وزیرعلوم و رییس سازمان امور دانشجویان، چهارم خرداد ماه در یک نشست خبری از یک رانت بزرگ درعرصه علمی کشور در دولت دهم پرده برداشت و به پاره ای از تخلفاتی که زیر عنوان بورسیه کردن این افراد دردانشگاه های داخل کشوررخ داده اشاره کرد.
در شرایطی که صف پشت کنکور به دوره های تحصیلات تکمیلی رسیده و رویای قبولی داوطلبان آزمون دکتری با هر تک پاسخ غلط بر باد می رود، بنا بر اظهارات صدیقی، در دولت گذشته در میان 3000 دانشجویی که بدون آزمون بورسیه شده اند، افرادی با معدل پایین، بدون رعایت شرایط سنی و دانشجویانی بدون دادن سند محضری و داشتن حداقل های صلاحیت علمی لازم، صندلی های مقطع دکتری دانشگاهها را اشغال کرده اند.
حضور آقازاده ها در میان اسامی بورسیه شدگان
با مروری بر بخش هایی از اظهارات معاون وزیرعلوم که در پی می آید ابعاد جدیدی از رانت علمی ای را که در دولت گذشته شامل حال برخی آقازاده ها، افراد ذی نفوذ و منصوبان انها شده، می توان مشاهده کرد:
* « از سال 88 تا 92، 1884 مورد تبدیل بورس خارج به داخل داشتیم که به دانشگاه های کشور معرفی و با گرفتن پذیرش از دانشگاه ها مشغول به تحصیل شدند.»
* «از این تعداد 228 نفر معدل کارشناسی زیر 14 داشتند که هفت نفر آنها معدل زیر 12، 70 نفر معدل 12 تا 13، و 151 نفر معدل 13 تا 14 را دارا بوده اند.»
*«معدل کارشناسی ارشد 305 نفر از تبدیل به داخل کنندگان زیر 16 بوده است که از این تعداد 4 نفر معدل زیر 14، 54 نفر معدل 14 تا 15 و 247 نفر معدل 15 تا 16 داشتند.»
*«در پرونده 235 نفر از این افراد نیز معدلشان اعلام نشده که البته این موضوع در حال بررسی است.»
*«دراین دستورالعمل حداکثر سن برای استفاده ازاین امتیاز33 سال پیش بینی شده بود که 325 نفر فاقد شرط سنی بودند.»
*«183 نفرهم در پرونده خود سند محضری برای تعهد خدمت نسپرده اند.»
صدیقی درادامه سخنانش درباره روند پذیرش بورسیه های داخلی در سال های اخیر تصریح می کند: طبیعی است در این مسیر حضور آقازاده ها و منصوبان نیز پیدا می شود که اسامی این عده نیز وجود دارد.
قرار بر این بوده که به دلسوخته های انقلاب توجه شود، اما در آن چارچوب افراد دیگری که معلوم نیست چه شرایطی داشته اند نیز ازاین امتیاز استفاده کرده اند.
یک سوم این افراد عضو هیئت علمی هستند
به گزارش ایسنا ، طبق اعلام وزارت علوم از جمع 3000 دانشجوی بورسیه ای که در دولت دهم بدون آزمون در دوره دکتری دانشگاه های داخل پذیرش شدند، حدود یک سوم در حال حاضر عضوهیئت علمی دانشگاه های کشور هستند .همچنین برای 185 نفر استفاده کننده از آیین نامه ایثارگران محل خدمت مشخص در دانشگاه ها تعیین شده است، یک سوم از 1884 نفر هم در حال حاضر جایابی شده اند و بقیه افرادی هستند که مشغول به تحصیل هستند.
البته وزارت علوم ضمن تاکید بر برخورد با مواردغیرقانونی اعلام نکرد که به تفکیک چه تعداد از این افراد بدون احراز شرایط علمی لازم بر کرسی دانشگاه تکیه زده اند؟
ورود مجلس به پروده 3000 دانشجوی بورسیه
«رانت خواری، « آپارتاید احمدی نژادی» و .... تنها برخی از عناوینی است که رسانه ها در واکنش به یک پرونده دیگر «سه هزاری» دولت دهم داشتند، موضوعی که پایش به مجلس هم کشیده شد و بنا به گفته جعفری سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات کمیته ویژه ای برای بررسی پرونده دانشجویانی که بدون داشتن شرایط لازم بورسیه گرفته اند در این کمیسیون تشکیل شد.
جعفری در عین حال ضمن اعلام اینکه فهرست و مشخصات این دانشجویان باید طی دو هفته آتی به کمیسیون آموزش مجلس ارائه شود تاکید می کند: قطعا مجلس از مسئولان وقت وزارت علوم نیز می خواهد که با ارائه ادله در صورت وجود تخلف حضور یافته و توضیحات لازم را ارائه کنند. طبیعتا در این راستا مجلس بیشتر از سایر دستگاه های مربوطه پیگیر است تا اگر خلافی وجود دارد مشخص شود.
درخواست از دادستانی کل کشور برای ورود به پرونده
پس از انتشار این خبر جامعه دانشگاهی کشور نسبت به این مسئله واکنش نشان داد و با ابراز نگرانی نسبت یه این تخلف بزرگ که باعث خسارت های بسیاری برای نظام آموزشی و کشور خواهد شد ، از مجلس و حتی قوه قضاییه در خواست کرد که با ورود و بررسی به این پرونده با متخلفان و عاملانش برخورد شود.
دکتر مهدی احسان ، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف در این باره به ایسنا می گوید: دستگاه قضا و دادستانی کل کشور علاوه بر وزارت علوم، باید با ورود به این پرونده با مسببان و متخلفان آن اشد برخورد را بکند تا باردیگر شاهد چنین مسائلی نباشیم که اعتبار علمی کشور را خدشه دار می سازد.
وی می افزاید : وزارت علوم و دانشگاه ها نباید بگذارند این افراد عضو هیئت علمی شوند اگر این اتفاق بیفتد لطمه بزرگی به دانشگاه و آموزش عالی وارد می شود. باید به دنبال راه حل مناسبی بود تا آسیب ها عمیق تر نشود. این افراد در مسیری قرار گرفته اند که متناسب با توانایی هایشان نیست. این مسئله غلط بوده موجب شد حق افرادی که توانایی های بالاتری داشته اند ضایع شود اما در هر صورت باید یک به یک پرونده این افراد بررسی شود و توانایی های آنها مورد ارزیابی قرار گیرد.
رانت خواری در فضای علمی باعث ایجاد ناامیدی و حاشیه نشین شدن نخبگان کشور می شود
سعید معیدفر، جامعه شناس و عضوهیئت علمی دانشگاه تهران نیز از زاویه دیگری به بررسی پیامدهای ناگوار این مساله می پردازد و می گوید: بدیهی است باید برخورد شدیدی صورت بگیرد تا دوباره شاهد این اتفاقات نباشیم، این تخلفی که صورت گرفته پیامدهای ناگواری در مدیریت و سیاست گذاری و برنامه ریزی کشورایجاد خواهد کرد. ورود افرادی که حائز شرایط لازم نبوده اند دو تاثیر اساسی در جامعه خواهد گذاشت: تاثیر اول ایجاد یاس و ناامیدی و حاشیه نشین شدن نخبگان کشور است زیرا کسانی که شایستگی هایی را به لحاظ علمی داشته اند وجزو شاگردان ممتاز و باصلاحیت بوده اند کنار گذاشته شده اند و افراد فاقد صلاحیت لازم جای آنها را گرفته اند.
تاثیر دوم افت علمی و عقب ماندگی تحصیلی است زیرا این افراد نهایتا همانگونه که در بدو ورود از رانت استفاده کرده اند، از رانت های خود برای گرفتن کرسی های مدیریت و اجرایی کشور نیز استفاده خواهند کرد و طبیعی است که فساد به وجود خواهد آمد و این اجحاف در حق ملت، علم و دانشگاه است.
به گزارش ایسنا، در شرایطی که تنها چند روز از اعدام متهم ردیف اول پرونده فساد سه هزار میلیاردی می گذردو نشانه قاطعیت نظام و دستگاه قضا در برخورد با مفاسد است،مطالبه ودرخواست جامعه علمی کشور این است که پرونده بورسیه 3000 نفری نیز در اسرع وقت به دقت وبا موشکافی بررسی و با متخلفان و مسببان آن اشد برخورد صورت گیرد.
از وزارت علوم به عنوان متولی آموزش عالی کشور انتظار می رود به موازات تلاش برای احقاق حق دانشجویانی که از این تبعیض متضرر شده اند، تعیین تکلیف تمامی دانشجویان فاقد صلاحیت قانونی برای حضور در دوره دکترا، شناسایی و معرفی متخلفان و عاملان به دستگاه قضا و جامعه، پرونده بورسیه 3000 نفری را پیگیری کرده و همچنین راهکاری برای ارزیابی مجدد توانایی کسانی که از طریق غیرآزمون به دوره دکتراراه یافته اند بیابد.
فراموش نکنیم در روزگاری که تب دلواپسی در جامعه بالا گرفته و وارد ادبیات سیاسی کشور شده، ما هم دلواپسیم اما از جنس دلواپسی برای قانون و با احترام به قانون.
-ما دلواپسیم که عدالت آموزشی قربانی زد و بندهای سیاسی و مصلحت شده و پرونده با فشار ذینفعان و آقازادگان بدون نتیجه به فراموشی سپرده شود .
-ما دلواپسیم که فرزندان ما در آینده در کلاس افرادی تحصیل کنند که با رابطه و رانت و با معدل کمتر از 12 بر کرسی هیات علمی دانشگاه تکیه زده اند.
و در پایان به عنوان دانشجو این انتظار زیادی از نمایندگان مجلس نیست که در کنار همه آن فراخواندن های وزیر علوم به دلیل تغییر روسای دانشگاه ، این بار از وزیر بخواهند که برای کمک در برخورد با فساد و رانت خواری علمی در مجلس حضور یابد.
۹۳/۰۳/۱۰