15 پرونده آیینی کردستان به ثبت ملی رسید
سه شنبه, ۳ تیر ۱۳۹۳، ۰۹:۵۳ ق.ظ
خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ در اولین روز همایش سراسری ثبت میراث معنوی 15 پرونده آئینی کردستان ارائه و به ثبت ملی رسید. آیین بوکه بارانه، بازی های بومی محلی با اسب، مراسم نوروز در روستای دیوزناو، ترانه محلی سیاه چمانه اورمان، فن پخت نان در استان کردستان، مهارت تولید فرنجی، پستک بافی، جوراب و پاپوش، ارغوان بافی، مهارت ساخت دف، زیور آلات سنتی، سفالگری فیتله ای، مهارت ساخت نرمه نی، مهارت ساخت دهل، مهارت سفیدگری استان کردستان به ثبت ملی رسید.
به گزارش CHN، در این اجلاس 270 پرونده مورد بررسی کمیته تخصصی قرار خواهد گرفت. کردستان اولین استانی بود که به ارائه پرونده های خود پرداخت که البته تمامی آن ها مورد موافقت شورای تخصصی قرار گرفت.
پرونده های میراث معنوی استان کردستان:
آئین باران خواهی بوکه بارانه: این آئیین که از قدمت هزارن ساله برخوردار است توسط دختران خردسال در سال های خشکسالی صورت می گرفته، هم اکنون این آئین در برخی از شهرستان ها توسط دختران و با خواندن ترانه های محلی انجام می شود. پرونده باران خواهی در سطح کشور در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده و پرونده نهایی آن نیز به یونسکو ارسال شده است.
بازی های بومی محلی با اسب: از آنجایی که نژاد اسب کرد یکی از اصیل ترین نژاد اسب محسوب می شود و جزو دام هایی به شمار می رود که در اوقات فراغت مورد استفاده مردم قرار می گیرد وباتوجه به اینکه بازی های متنوعی با اسب انجام می شود در فهرست میراث معنوی به ثبت رسید. نمایش مهارت سوارکار با هماهنگی اسب، رقص اسب با موسیقی این پرونده را واجد شرایط ثبت اعلام کرد. نزدیک به 3 سال است که میراث کردستان با همکاری فدراسیون استان مسابقات اسب دوانی را برگزار کرده است.
مراسم نوروز در روستای دیوزناو: مراسم نوروز در روستای دیوزناو کردستان برخلاف اول فروردین ، اول اسفند برگزار می شود. شرایط زیست محیطی و اقلیمی منطقه به گونه ای است که بهار در اول اسفند کاملا مشهود است. همچنین گفته می شود به دلیل گاهشماری قبل از اسلام این مراسم در اول اسفند برگزار می شده است. تمامی مراسم نوروز را اول اسفند در این روستا می توان مشاهده کرد.
سیاه چمانه در هورامان: یکی از اصیل ترین موسیقی نوایی کردستان سیاه چمانه است که تنها به شهرستان اورامانات اختصاص دارد. سیاه چمانه دارای متنی آزاد است و در دستگاه های موسیقی ایران نمی گنجد. در حال حاضر این نوای موسیقی کهن در حال منسوخ شدن است. به همین دلیل تحت عنوان میراث در خطر ثبت میراث معنوی شد.
فن پخت نان در استان کردستان: این پرونده در سطح کشور نامزد ثبت جهانی است، مهارت و فن پخت نان یکی از ارزش های شاخص در کردستان به شمار می رود که همراه با آداب و رسوم متنوع انجام می گیرد.
شیوه تولید فرنجی: فرنجی یک نوع نمد به شمار می رود که فن ساخت آن ابتدایی و از پشم بره 6 ماهه استفاده می شود. تولید فرنجی در کردستان کاملا زنده است و توسط دونفر بافته می شود.
شیوه تولید پستک بافی: بافت پستک با فرنجی متفاوت است. دو هفته برای تولید بستک بافی نیاز است و از موی بز تولید می شود. این اثر یکی از مستحکم ترین نمدها به شمار می رود چون توسط دستگاه جولایی بافته می شود.
مهارت جوراب و پاپوش: باتوجه به اینکه کردستان در مناطق سردسیری قرار گرفته جوراب های پشمی در 10 مرحله تولید می شود. مراحل آن متنوع است و توسط بانوان بافته می شود.
ارغوان بافی: از شاخه های ارغوان در طبیعت ساخته می شود و تبدیل به کالاهای مختلفی می شود.ظروف ماهیگیری، کندوی عسل، سبد میوه محصولات ارغوان بافی به شمار می رود. این مهارت توسط مردان انجام می گیرد.
روش ساخت دف: دف یکی از سازهای مورد احترام استان کردستان است. برای ساخت دف از الوارهای چوب بهره گرفته می شود.
زیورآلات سنتی: زیورآلات سنتی کردستان از فلزات کم بها و سنگ قیمتی استفاده می شود. در کلاس های آموزشی حداقل به 20 نفر آموزش داده می شود.
سفالگری به صورت فیتله ای: روش های ابتدایی سفالگری چند هزار سال قدمت دارد در حال حاضر سفالگری فیتله ای که به صورت ابتدایی انجام می شود در استان سنندج، سقز انجام می شود.
در این همایش مهارت ساخت نرمه نی و مهارت ساخت دهل نیز به ثبت معنوی رسید. و در آخر نیز سفید گری به عنوان یک آئین بررسی و ثبت ملی شد.
۹۳/۰۴/۰۳