شوک سرقت علمی دو استاد مشهور فلسفه
چهارشنبه, ۱۲ آذر ۱۳۹۳، ۰۸:۳۷ ق.ظ
براساس اخباری که تاکنون منتشر شده است یکی از برجسته ترین اساتید گروه فلسفه دانشگاه تهران و یا بهتر است بگویم مشهورترین استاد این گروه به صورت گسترده و بی سابقه ای اقدام به سرقت علمی و معرفتی کرده است.
به گزارش آفتاب، سایت فرارو در ادامه نوشته است: شرح ماجرای این سرقتها در هفته های اخیر در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود و مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفته است.
براساس گزارش ها منتشر شده تمام مدارک علمی این استاد دانشگاه از مقطع دکترا به بعد زیر سوال است. از پایان نامه دکترای او گرفته تا آثار و مقالاتی که براساس آن توانسته است تا جایگاه "استاد تمامی" دانشگاه تهران پیش رود.
حتی گفته می شود کتابی که درباره این استاد دانشگاه تهران به زبان انگلیسی نوشته شده است ابهام دارد. گفته می شود هویت خانم نویسنده کتاب مذکور زیر سوال است.
این استاد دانشگاه متهم است که کتابها و آثار دیگران را کپی پیست کرده و به نام خود منتشر ساخته است. این اتهام به پایان نامه او نیز وارد شده است. او متهم به کتاب سازی برای خود است.
مترجم یکی از آثار این استاد دانشگاه به زبانی فارسی اعلام کرده است که کتابی که او به نام این استاد ترجمه کرده است متعلق به نویسنده ای خارجی است و او از این موضوع مطلع نبوده است.
گفته می شود او متن کتابی که در سال 1916 چاپ و کپی رایتش منقضی شده را به عنوان نوشته خودش به یکی از دانشجویانش داده تا به فارسی ترجمه کند.
گویا این استاد دانشگاه هم اکنون در ایران حضور ندارد و برای یک فرصت مطالعاتی در کانادا به سر می برد.
هنوز انتشار اخبار و ادعاها درباره سرقت علمی استاد فلسفه دانشگاه تهران ادامه داشت تا این که ادعای جدید این بار درباره یکی دیگر از اساتید فلسفه مطرح شد. گفته می شود این استاد گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی نیز دچار انتحال و سرقت معرفتی شده است اما ابعاد آن در قیاس با سرقت استاد دانشگاه تهران بسیار کوچکتر است.
براساس ادعاهای مطرح شده استاد دانشگاه علامه مقاله ای به زبان انگلیسی در ژورنالی که خود مدیرمسئول آن بوده است منتشر کرده است که بخشی از این مقاله کپی برداری از یک اثر ژاک ماریتن است.
ادعای جدید دامن یکی از مشهورترین استاد فلسفه دانشگاه علامه را گرفته است. او نیز حدود دو سال پیش به جایگاه استاد تمامی رسیده است. ماجرای این استاد نیز بازتاب گسترده ای در رسانه های اجتماعی داشته است.
هنوز ابعاد این افشاگری دوم روشن نشده بود که زمزمه های سرقت علمی یکی از استاد گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس مطرح شده است.
ادعاهای زنجیره ای درباره سرقت های علمی اساتید فلسفه دانشگاه های تهران موجی از واکنش ها را در دیگر دانشجویان و پژوهشگران رشته های علوم انسانی برانگیخته است. آن ها می گویند اوضاع اساتید رشته های آن ها نیز بهتر از این نیست.
یکی از کاربران در این باره نوشته است: «جالب است که از میان این همه ... ریز و درشت علوم انسانی، آتش رسوایی دامان فلسفه چی های بینوا را گرفته است!»
سکوت وزارت علوم و دانشگاه ها
با وجود اینکه اخبار سرقت اساتید بازتاب وسیعی داشته است اما تاکنون وزارت علوم و دانشگاه های تهران و علامه طباطبایی در این باره واکنش نشان نداده اند.
گفته می شود دانشگاه تهران در حال بررسی موضوع است و احتمال صدور اطلاعیه در این مورد مطرح است.
دکتر حمید طالبزاده مدیر گروه فلسفه دانشگاه تهران در گفت و گو با روزنامه شرق به طور تلویحی اخبار مطرح شده درباره استاد مذکور را تائید کرده و گفته است: «پس از انتشار مقالهای درباره رساله دکترا و چندکتاب دکتر (...) در فضای مجازی از ایشان تقاضا کردیم در مورد این مساله توضیح دهند تا بتوانیم از او حمایت کنیم. اما هیچ پاسخی از ایشان دریافت نکردیم. به هر حال مساله بسیار مهمی است و گروه فلسفه دانشگاه تهران اصل این مساله را محکوم میکند و بهزودی اعلام موضع خواهد کرد.»
طالبزاده با اشاره به قضاوت درباره صدق و کذب این مقاله و تصمیمگیری درباره ایشان افزود: «قضاوت درباره این مورد خاص را باید یک مرجع قانونی انجام دهد و به همین منظور از ریاست دانشگاه تهران درخواست کردهایم این مساله را بررسی کرده و نظر و رای نهاییشان را اعلام کنند.»
به اعتقاد ناظران هر چه سریعتر باید وزارت علوم و دانشگاه هایی که درگیر این ماجرا هستند در این باره موضع گیری کنند و حتی کارگروهی مستقل برای بررسی دقیق این موضوع و سرقتهای معرفتی در دیگر رشته های علوم انسانی تشکیل شود.
۹۳/۰۹/۱۲