یادگار صفویه در ایران، محافظ تجارهای جهان شد! + تصاویر
کاروانسرای قزلق به عنوان نمونهای از کاروانسراهای کوهستانی با مصالح سنگ و ملات گچ، آهک و ساروج در مسیر جادهی قدیم استر آباد - شاهرود احداث شده است و سبک آن، سرپوشیده با پلان مستطیل شکل است. ورودی بنا در جهت شمالی واقع شده است که دارای طاق هلالی است و احتمالا در چوبی داشته است و به طرف داخل دارای دو پلکان سنگی است. در حد فاصل هر یک از حجرهها، جرزهای نگه دارندهی سقف قرار دارد که تقسیمکنندهی فضای داخلی نیز می باشد. آنچه جالب توجه است این است که درون هریک از حجرهها، فضایی به منظور روشن کردن آتش تعبیه شده است تا گرمای فضای داخلی حجره ها را در فصل سرما تأمین کند.
با استناد به شواهد و مدارک تاریخی و مطالعهی یافتههای باستانشناسی، میتوان گفت که منطقهی قزلق در دورههای گذشته از رونق و شکوفایی خاصی برخوردار بوده است و به دلیل عبور و مرور کاروانهای تجارتی و سیاحتی از آن منطقه و ایجاد ارتباط میان دشت گرگان با جاده های اصلی قدیمی واقع در فلات مرکزی و جادهی خراسان بزرگ، اهمیت بسزایی داشته است. متاسفانه به دلایل گوناگون از جمله تغییر مسیر راههای کاروانی در دوره های متأخر، از عظمت و شکوه آن کاسته شد.
کاروانسرای قزلق با توجه به عملکرد و کارایی آن و نوع پلان و سبک ساخت، جزو کاروانسراهای بین راهی کوهستانی سرپوشیده محسوب میشود که قابل مقایسه با کاروانسرای « شبلی» در گردنهی شبلی آذربایجان، کاروانسرای «امامزاده هاشم» در در گردنهی امامزاده هاشم در جادهی هراز و کاروانسرای «گدوک» در جادهی فیروزکوه است که در حکومت صفویان ساخته شده اند و در دورههای بعدی، به ویژه در دورهی قاجاریه، مرمت و مورد استفاده قرار گرفتهاند .