سوغات خوراکی گیلان
1- برنج
همه ما ایرانی ها به مرغوبیت برنج گیلان واقفیم و شکی در این نیست که با برنج گیلانی، غذاهای مان مزه دیگری پیدا می کنند. برنج گیلان در انواع صدری، هاشمی، علی کاظمی و طارم عرضه می شود و برنج صدری و هاشمی گرانترین آنها هستند.
2- چای لاهیجان
چای، نوشیدنی 5000 ساله ای است که در چین کشف شد و پس از آن به نقاط دیگر جهان رفت. سابقه مصرف چای در ایران به 2 قرن می رسد و با وجود این قدمت کم، به جزیی جدایی ناپذیر از زندگی ایرانی ها تبدیل شده است. در ایران، لاهیجان به عنوان پایتخت چای شناخته می شود و مرغوب ترین چای کشور به این شهر استان گیلان تعلق دارد. بنابراین اگر اهل چای خوردن هستید، خرید چای از گیلان از واجبات است.
3- کلوچه فومن
یکی از خوشمزه های گیلانی، کلوچه فومن است که می توانید آن را داغ داغ تهیه کنید و یا انواع بسته بندی شده آن را بخرید. در تهیه این کلوچه از آرد، نمک، زعفران، روغن، بکینگ پودر، جوش شیرین و آب استفاده می کنند و مغز آن از هل، دارچین، شکر و گاهی وانیل است.
4- فندق
فندق از اصلی ترین میوه ها و محصولات باغ های گیلان است و این استان 85 درصد تولید و عرضه سالانه فندق ایران را تامین می کند. برداشت فندق استان گیلان معمولا از ابتدای شهریورماه آغاز می شود و در انتهای این ماه به پایان می رسد. شهرستان های رودسر، تالش و آستارا، از مشهورترین مکان های کشت و برداشت فندق هستند.
4- زیتون، روغن زیتون و زیتون پرورده
رودبار قطب کشت زیتون در ایران است و گیلان از نظر مساحت و تولید زیتون، در رتبه سوم کشور قرار دارد. بنابراین یکی از سوغاتی هایی که می توانید از این دیار تهیه کنید، همین میوه سبز و پرطرفدار است. روغن زیتون مرغوب هم در نقاط مختلف گیلان در دسترس است و می تواند سوغاتی شما از سفر به این استان باشد.
5- رشته خوشکار
رشته خوشکار یکی از انواع شیرینی های گیلانی است که بیشتر در ماه مبارک رمضان در سطح شهرهای مختلف استان یافت می شود. این شیرینی جایگاه خاصی در سفره افطار گیلانی ها دارد و معمولا به صورت نیمه آماده تهیه شده و در خانه سرخ می شود. رشته خوشکار را از آب و آرد تهیه می کنند و مواد میانی آن ترکیب شکر، دارچین، گردو و هل است.
6- بادام زمینی
بادام زمینی از آجیل های پرطرفدار در میان ایرانی هاست و آستانه اشرفیه در استان گیلان، قطب بادام زمینی ایران محسوب می شود. بادام زمینی این دیار با عنوان بادام آستانه به فروش می رسد و هم، به صورت تازه و هم به صورت بوداده و شور در دسترس است.
7- پنیر سیاهمزگی
حتما بارها و بارها نام پنیر لیقوان به گوش تان خورده و آن را به عنوان مرغوب ترین پنیر می شناسید؛ اما شاید نام پنیر سیاهمزگی را کمتر شنیده باشید و چیز زیادی از این محصول ندانید. این پنیر در شهرستان شفت تولید می شود و میزان تولید سالانه آن به بیش از 20 تن می رسد. این پنیر نامش را از روستای سیاهمزگی می گیرد که مرکز اصلی تولید آن است. این پنیر در انواع شور، کم نمک و بی نمک به فروش می رسد و طعمی بی نظیر دارد.
8- کلوچه و کوکی
به جز کلوچه فومن که از شیرینی های اصیل گیلانی است، انواع و اقسام کلوچه ها و کوکی های خوشمزه و تازه را هم می توانید در شهرهای مختلف استان گیلان بیابید. کلوچه لاهیجان شهرت زیادی دارد و از کیفیت بالایی برخوردار است. کوکی های تازه و داغ هم در قنادی ها قابل تهیه هستند و انواع بسته بندی شده آنها نیز در جای جای استان به فروش می رسند.
9- اربا دوشاب
اَربا دوشاب، شیره ای است که از میوه جنگلی اَربِه یا اَربا یا همان خرمالوی جنگلی به دست می آید و فرآیند فرآوری و پخت آن، سنتی گروهی و بسیار قدیمی در گیلان است. پخت اربا دوشاب در شهرستان های آستارا، رضوانشهر، تالش، ماسال، شفت، فومن، لاهیجان، لنگرود، رودسر و املش صورت می گیرد و مراسم آن نیز در آستانه ثبت ملی قرار دارد.
10- نان های محلی گیلان
نان تمیجان: تمیجان در گویش گیلکی ترکیبی از سه واژه تو + می + جان به معنی «تو جان منی» است. نان تمیجان با آرد برنج تهیه می شود و بیشتر در ایام عید، اولین شب جمعه ماه رجب و مراسم خاص به همراه حلوا شکری یا خرما مورد مصرف قرار می گیرد. مهد اصلی تولید این نان، روستای تمیجان در رودسر گیلان است؛ اما در سایر نقاط رودسر و شهرهای دیگر مثل لنگرود، لاهیجان و ... نیز طبخ می شود.
نان برنجی: نانی خوشمزه که با آرد برنج و آب جوش تهیه می شود و برای پختن آن از ساج یا تابه سفالی استفاده می کنند.
نان خلفه: نانی است که در پخت آن از پوره کدوی حلوایی و تخم آسیاب شده خلفه (تخم شنبلیله) استفاده می کنند و به آن نان خرفه یا نان کشتا هم می گویند.
نان برنجی
تمیجان
کشتا
11- رب ، آلوچه و لواشک
گیلانی ها از ازگیل، بِه، نارنج و آلوچه های مختلفی که در مناطق کوهستانی و جنگلی گیلان پیدا می شوند، محصولات خوشمزه ای را تولید می کنند که آب دهان تان را راه می اندازند. انواع رب و آلوچه های فرآوری شده و لواشک های خوشمزه از این خوراکی ها هستند که در همه مغازه ها و در هر جای این استان پیدا می شوند.
12- مربا و ترشیجات
در همه شهرهای شمالی می توانید انواع مختلفی از مرباها و ترشی ها را بیابید. مرباهای بِه، بهارنارنج، شقاقل، کامکوات و ... از انواع مرباها هستند که حتی ممکن است مواد اولیه آنها در گیلان نباشد؛ اما از استان همجوار یعنی مازندران به اینجا می آیند. ترشی هفت بیجار و نازخاتون معروف ترین ترشی است که در شمال کشور پیدا می شود؛ اما انواع و اقسام دیگر ترشی ها را هم می توانید در این خطه بیابید.
13- میوه و سبزیجات محلی و دارویی
در فصول مختلف سال میوه های جنگلی خوشمزه ای در گیلان به فروش می رسند. سبزیجات محلی نیز بازار داغی در گیلان دارند؛ سبزیجاتی که در طبخ غذاهای خوشمزه شمالی مورد استفاده قرار می گیرند و به شما امکان می دهند تا همان طعم های خوشمزه را در خانه خلق کنید. گیاهان دارویی نیز در گیلان به فروش می رسند و از کوهستان های این استان برداشت می شوند.
Photo by : Unknown